Alleen met zijn allen

 

Eenmaal in de lucht ben je meestal alleen, soms met zijn tweeën. Behoorlijk individueel dus. Je hebt niemand nodig, alles zelf in de hand. Maximaal het gevoel van vrijheid, als een vogel in de lucht, zoals dat dan heet.
 
Het zweefvliegen op de grond is wel wat anders. Daar heb je elkaar hard nodig om het vliegen mogelijk te maken. Vliegtuigen verplaatsen, kabels uitrijden met een tractor, de lier bedienen, tip lopen, koffie halen, de administratie bij houden, onderhoud aan vliegtuigen, de hangaar, de trekker, instructie geven, de club besturen, het hoort er allemaal bij. En we doen het allemaal samen.
 
Door bijna alles zelf aan te pakken blijft het vliegen betaalbaar, maar ook leuk. Voor ieder wat wils. Naast het vliegen pak je op wat er nodig is en vaak kun je doen wat je leuk of interessant vind. Alles is mogelijk. Je doet allerlei (vlieg)technische ervaringen op. En sociale vaardigheden want samen aanpakken is het devies. En samen wachten op je beurt. En samen een biertje drinken natuurlijk.
 
 
 
Een goed werkend zweefvliegbedrijf is een mooi samenspel van mensen die weten wat er moet gebeuren en hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Soms loopt het stroef, soms loopt het perfect. De veiligheid is gewaarborgd want de instructeurs en startleiders houden het bedrijf scherp in de gaten en grijpen in als er risico’s zijn.
 
Er zijn (erkende) zweefvliegtechnici die het onderhoud aan de vliegtuigen in de gaten houden en de vliegtuigen controleren. Of de lier. En het leuke is dat je, als je dat wilt, ook opgeleid kunt worden voor deze officiële bevoegdheden.
 
 
 
 
 
 
 
 
Zo is er in een club voor elk wat wils, je kunt gaan doen waar je belangstelling voor hebt. Het stopt niet met vliegen.