Wat is zweefvliegen

Zweefvliegen is een stille en milieuvriendelijke sport. Je hoort ze niet en het is dan voor een niet-vlieger ook een vrijwel onzichtbare sport. Misschien zie je af en toe het cirkelen van een hoog vliegend zweefvliegtuig. Of in de buurt van een zweefvliegveld waar ze wat lager vliegen. Veel mensen kennen het zweefvliegen echter alleen van de lange witte aanhangers die over de weg vliegen.

Wat houdt het zweefvliegen in? Wat gebeurt er tussen start en landing? En wat gebeurt er nog meer bij deze sport?

Zweefvliegen is een spel, soms een strijd, met de elementen, de weersomstandigheden. Uitdagend en spannend. Kan ik nog langer in de lucht blijven of moet ik gaan landen? Waar kan ik nog thermiek vinden?   

Zweefvliegen is genieten. Boven de Veluwe of besneeuwde bergen een uitzicht op een fascinerend landschap. Op de grond een relaxte sfeer in een natuurlijke omgeving lekker bezig zijn.

Zweefvliegen is teamwork. Je hebt je clubgenoten nodig om de lucht in te komen. Om je verhalen en avonturen mee te delen, een biertje drinken en samen te werken in het zweefvlieggebeuren. Zweefvliegen is ook een sociale omgeving.

Vliegen is één van de oudste dromen van de mens en het is slechts iets meer dan 100 jaar geleden dat Otto Lilienthal de basis leverde waarmee die droom werkelijkheid werd. Het zweefvliegen is nog steeds het pure vliegen.