Zweefvliegen als sport

Voor wie is het zweefvliegen weggelegd?

Iedereen kan leren zweefvliegen. We hebben vliegers in opleiding van 14 jaar oud en van middelbare leeftijd, er zijn zweefvliegers van meer dan 70 jaar oud. Voor het zweefvliegen is er geen leeftijdgrens, zolang je door de medische keuring komt en je vliegkwaliteiten dat toelaten, mag je er mee door gaan. Zweefvliegen vereist wel dat je gezond bent maar stelt verder geen bijzondere eisen.

Zweefvliegen is voor velen een voorportaal naar een échte vliegcarriere. Bij onze clubleden zijn vliegers in de grote luchtvaart, op helikopters en de F16. De zweefvliegopleiding geeft een goede basis voor een verdere opleiding en wordt tegelijk als een eerste selectie beschouwd. De Koninklijke Luchtmacht heeft het zweefvliegen jarenlang als kweekvijver voor zijn vliegers ondersteund en stelt nog steeds de basis beschikbaar voor ons.

Naast het vliegen zelf zijn er andere vaardigheden die je je eigen kunt maken. Technisch werk, bedienen van apparatuur zoals de lier, rijden met tractoren en zweefvliegaanhangers, organiseren en improviseren horen ook bij het zweefvlieg-gebeuren. Vergeet het sociale aspect van de teamsport ook niet.

 

Wat houdt de sport in en hoe word ik zweefvlieger?

Zweefvliegen is een hobby die veel tijd kost. Je doet het er niet even naast. Je bent een groot deel van de dag of misschien wel de hele dag van huis. Dat heeft er mee te maken dat we met zijn allen iedere dag een heel circus opbouwen en afbouwen om te kunnen vliegen en dat we met zijn allen een paar vliegtuigen delen. In de winter hebben we onderhoudswerk te doen. Uiteraard kun je zelf bepalen hoe intensief je wilt vliegen. Een dag per week of eens per maand. Het blijkt wel dat je het sneller leert als je in de opleidingsfase regelmatig kunt komen.

Veilig vliegen betekent dat je goed moet worden opgeleid. Hoe dat gaat vind je hier. Als het lukt regelmatig te komen moet je denken aan één seizoen voordat je alleen vliegt. Na nog één jaar is het halen van het brevet mogelijk. En dan kun je nog veel meer leren. Zweefvliegen gaat daardoor niet vervelen, sterker nog, het is verslavend. Let op, er zijn nog geen afkick klinieken.

 

Zweefvliegen is goedkoper dan je denkt

In de vergelijking met andere sporten steekt zweefvliegen qua kosten zeer gunstig af. Voor een maandelijks bedrag dat met een krantenwijk is te verdienen kun je al zweefvliegen. Zweefvliegen is zo goedkoop omdat zweefvliegclubs echte clubs zijn waarbij iedereen meehelpt met de dagelijkse werkzaamheden op het vliegveld en gedurende het winteronderhoud. We doen zoveel mogelijk zelf. Het werken aan de vliegtuigen, lieren en voertuigen is daarnaast erg boeiend en leerzaam. Elders op de site kun je vinden wat het lidmaatschap kost. Daarnaast moet je rekening houden met het lidmaatschap van de KNVvL, waardoor je ook verzekerd bent, en een periodieke medische keuring.

 

Actieve vakanties

De ZCR organiseert jaarlijks, samen met onze zusterclub, voordelige actieve vakanties. Tijdens zo’n zweefvliegvakantie verplaatst de hele club zich met  de vliegtuigen naar een zonnig vliegveld in bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland. Het gezamenlijk vliegen en kamperen in een andere omgeving is fascinerend, leerzaam en vooral zeer gezellig. Ook zijn er in het voor- en najaar regelmatig kleine zweefvliegkampen in Nederland.