Zweefvliegopleidingen

 

Vliegopleiding

Als zweefvlieger heb je een goede opleiding nodig. De ZCR leidt haar nieuwe leden op met haar eigen daartoe bevoegde vlieginstructeurs. De opleiding omvat zowel theorie al praktijk en stomen je klaar voor de examens die je voor het brevet moet afleggen.  Het tempo van deze opleiding heb je geheel zelf in handen. Het blijkt dat regelmatig komen vliegen heel gunstig is voor het tempo. Je kunt al vóór je 14e beginnen, pas als je 14 bent mag je echter pas solo vliegen.

De E.V.O. (Elementaire Vlieg Opleiding)
In dit eerste gedeelte van de vliegopleiding leer je onder leiding van een instructeur de eerste stappen van het vliegen. Dit gebeurt in een tweezitter die is uitgerust met dubbele besturing. De E.V.O. wordt afgesloten met de eerste solo-vlucht, een onvergetelijke ervaring.

De V.V.O. (Voortgezette Vlieg Opleiding)
Tijdens de V.V.O.wordt de solo-vliegervaring uitgebreid en wordt de leerling voorbereid op het Europses zweefvliegbrevet wat door de overheid wordt afgegeven. Onderdeel van de V.V.O. is een theoretische opleiding. De V.V.O. wordt afgesloten met een praktisch examen, waarna de vlieger het brevet ontvangt. De vliegopleiding wordt door veel zweefvliegers gezien als een leuke tijd vol uitdagingen en ervaringen.

Overlandvliegen, kunstvliegen, bergvliegen, wedstrijdvliegen

Bij het beoefenen van het zweefvliegen kom je steeds nieuwe uitdagingen tegen. Zo kun je bijvoorbeeld na het behalen van je vliegbrevet prachtige overland vluchten maken. Dit zijn vluchten waarbij grote afstanden worden afgelegd met behulp van de thermiek. Andere mogelijkheden met het vliegbrevet zijn het kunstvliegen, bergvliegen en passagiersvliegen. Ook hierbij zullen ervaren instructeurs en wedstrijdvliegers van de club je begeleiden in je zweefvliegloopbaan.

 

 Instructeur worden

Heb je ruime ervaring met vliegen hebt en vind je het leuk om mensen te leren vliegen dan kun je de opleiding tot instructeur volgen. Ook deze wordt in de club gegeven en omvat theorie en praktijk.

 Zweefvliegtechnicus worden

Het onderhoud aan de vliegtuigen doen we zelf. Daarvoor hebben we door de overheid erkende technici binnen de club. Heb je een technische belangstelling dan kun je bij onze club ook tot (erkend) technicus worden opgeleid.